İmplantın beslenmeye etkisi….

İmplant cerrahileri sonrası hastaları en çok rahatsız eden gerektiği gibi beslenememektir. Bireysel beslenme danışmanlığı olsun veya olmasın, eksik dişleri olan konvansiyonel protezlere sahip hastalarla, implant üstü restorasyonlara sahip hastaların çiğneme kabiliyetleriyle ilgili yapılan  kıyaslamalarda, besin alımlarında bile değişiklikler saptanmıştır. Bazı araştırmalar klasik protezlerle alınan besinlerle vücuda alınan vitamin, folik asit, ferritin, kolinesteraz, vitamin A vb.’lerinin ne derecede etkili olduğu saptanamamış olsa da;bunun tam tersi literatürde yayınlar da bulunmaktadır.(1)

İmplant destekli sabit veya çıkarılabilinir protezlerden sonra hastalarda; lifli gıdalarla Ca ve Fe alımının daha yüksek alındığı, kolesterol açısından zengin gıdalarında daha az tüketildiği görülmüştür. Bu da hastaların  implant üstü restorasyonlarla daha iyi ve kaliteli diyet aldıkları ve daha iyi çiğnedikleri  sonucunu beraberinde getirmektedir.(2)

 

(1)Pilot Study on the Influence of Nutritional Counselling and Implant Therapy on the Nutritional Status in Dentally Compromised Patients.

Wöstmann B, Simon T, Neuhäuser-Berthold M, Rehmann P.

PLoS One. 2016 Jan 28;11(1):e0147193. doi: 10.1371/journal.pone.0147193. eCollection 2016.

(2)Effects of implant-based prostheses on mastication, nutritional intake, and oral health-related quality of life in partially edentulous patients: a paired clinical trial.

Gonçalves TM, Campos CH, Garcia RC.

Int J Oral Maxillofac Implants. 2015 Mar-Apr;30(2):391-6. doi: 10.11607/jomi.3770.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s