İmplant nedir, hangi durumlarda tercih ederiz ?

tarafından yazıldı

İmplant; çekilmiş dişlerin yerine çiğneme fonksiyonunu ve estetiği sağlamak amacıyla, çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir.

Çeşitli nedenlerle (çürük, enfeksiyon, travma ve diş eti hastalıkları v.b.) kaybedilen dişlerin yerine implantlar başarı ile uygulanabilmektedir.

  • Tek diş eksikliklerinde
  • Birden fazla diş eksikliğinde (kısmi dişsizlik)

 

 

  • Tamamen dişsizlik durumlarında her iki çenedede kolayca uygulanabilmektedir.

                dtderyakonyar-im2

 

İmplant uygulamasından önce nasıl bir hazırlık yapılır ?

Öncelikli olarak hastanın genel sağlığı ile ilgili anamnezi alınmalıdır. Sonrasında radyolojik tetkikleri (panaromik röntgen, tomografi v.s. ) de incelenerek yeterli kemik kalınlığının olup olmadığı, anatomik oluşumların cerrahi uygulamaya engel teşkil edip etmediği ve nasıl bir implant kullanılacağı gibi tüm detaylar incelenip; herhangi bir riskli durumla karşılaşma olasılığı daha başlarken bertaraf edilir.

Ağız hijyeninin kontrolü cerrahi müdahaleden önce sağlanmalıdır. Kötü ağız hijyeni, diş eti problemleri tedavi edilip diş taşları temizlenerek ağızın sterilazyonu sağlanılır.

İmplantın yapım aşamaları nelerdir?

Enfeksiyon ve iltihap yok ise dişlerin çekimi esnasında direkt implant uygulanılabildiği gibi aksi bir durum var ise diş çekimi sonrası yaklaşık iki ay kadar bir süre beklenildikten sonrada implant uygulanabilir.

Yeterli kemiğin olmaması durumunda ise implant uygulanacak bölgeye önce kemik tozu ve greft uygulanarak kemik oluşumu sağlanır. Kemikleşme sağlandıktan sonra da implant uygulanır.

Bundan sonra implant ve kemiğin kaynaşması için (osteointegrasyon) 2-6 ay arasında beklemek gerekir. Bekleme süresi; implant markalarına ve çenede uygulama yerine göre değişkenlik gösterir.

Bekleme süresi sonrasında ikinci aşama olan üst yapılara geçilir. Üst yapılar abutment dediğimiz implantın kök sistemine vidalı, kuron kısmı üzerine gelen, porselen veya zirkonyumdan yapılan restorasyonlardır. Bu restorasyonlar hareketli veya sabit olabilirler.

Laboratuvarlarda hazırlanan üst yapılar, implant üstüne yapıştırılarak veya vidalanarak tutturulurlar.

(1) T4Danışmanlık

İmplantın başarı oranları nedir?

Titanyumdan yapılan implantların kemik uyumu ve başarı oranları oldukça yüksektir. Araştırmacılar ve implant üreticileri bu başarıyı, %99 gibi yüksek oranlarda rapor etmişlerdir.

İmplant açısından riskli durumlar nelerdir?

Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi, sigara içmemesi gerekir. Sigara implantın osteointegrasyonunda olumsuz etkiler yapar. Yara iyileşmesini geciktirerek enfeksiyon riskini arttırır.

Şeker hastalarında yara iyileşmesi zor olduğu için enfeksiyon riski artmaktadır. Hipertansiyonu ve kalp hastalığı olanlar, kan pıhtılaşma bozuklukları olan ve buna bağlı ilaç kullananlar; her türlü tıbbi kontrolleri yapılıp gerekirse şüphelenilen durumlarda doktor konsültasyonuna gidilmelidir.

18 yaşından küçüklerde kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için implant uygulanmaz.

İmplant operasyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Operasyon sonrası 1-2 saat bir şey yenilmemeli ve içilmemelidir.
  • İlk 24 saat boyunca ağız su dahil herhangi bir sıvı ila çalkalanmamalıdır. Emip tükürülmemeli ve içecekler pipet kullanılarak içilmemelidir.
  • Aşırı sıcak yada soğuk yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir.
  • Sigara kullanımından mümkünse dikişler alınıncaya kadar uzak durulmalıdır.
  • Dikişler alınana kadar süt, ayran ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Operasyon bölgesine dışarıdan 24 saat süre ile soğuk kompres uygulanabilir. Soğuk kompres için, buz doğrudan yüze uygulanmaz.
  • Sıcak havada dolaşmamak ve güneşten kaçınmak gerekir. Soba ve kalorifer gibi ısı kaynaklarının yakınında durulmamalıdır. İlk 24 saaat egzersizden ve fiziksel hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Operasyon bölgesinde işlem bitiminde bırakılan steril gazlı bez 1 saat sonra ağızdan çıkarılmalıdır.
  • Doktorunuzun önerdiği ve reçete ettiği ilaçlar tarif edilen şekilde ve saatinde alınmalıdır.
  • Operasyon yarası iyileşinceye kadar özelliklede ilk 24 saat Aspirin, K2 ve benzeri kan sulandırıcılar (incelticiler) kullanılmamalıdır.
  • İyileşmenin başarılı olabilmesi için ağız hijyenin temizliği çok önemlidir. Dişler düzenli fırçalanmalı ve implant bölgesini temiz tutmak amacıyla ameliyattan 2 gün sonra antiseptik gargaralar kullanılmalıdır.
  • Operasyondan 1 hafta-10 gün sonra dikişlerin aldırılması gerekir.
  • Beklenmeyen bir durumda hekiminize danışılmalıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s